KIRJALLISUUS

KURTTURUUSUKO HAITALLINEN VIERASLAJI?

Ympäristökeskus ja EU ovat kieltämässä kurtturuusun haitallisena vieraslajina.

Ensinnäkin on tärkeää, ettei kurtturuusua (Rosa rugosa) sekoiteta tarhakurtturuusuihin. Tarhakurtturuusuja on kotimaisissa taimistoissa myynnissä yli 60 eri lajiketta. Niissä on hyviä ja kauniita ruusuja moniin eri tarkoituksiin. On matalia, korkeita, piikittömiä ja piikikäitä, kaikki ihanasti tuoksuvia ja useimpiin tulee paljon terveellisiä ja kauniita kiulukoita ja niillä on kaunis keltainen ruskaväri. Useimmat ovat punaisen eri sävyisiä, kerrannaisia esim. hansaruusu, neilikkaruusu ja teresanruusu. Valkoisia kerrannaisia ovat mm. 'Pappilan Neito', uusi kotimainen jaloste 'Sävel' ja 'Karjasillan Kulkuri'. Vaaleanpunaisia ovat mm. latvialainen 'Ritausma' ja kanadalainen 'Martin Frobisher'. On myös hienoja yksinkertaisia punaisia tarhakurtturuusuja mm. pietarinruusu, 'Hienohelma' ja neuvoksenruusu.

On totta, että villi kurtturuusu on haitallinen levitessään Itämeren rannikoilla.
Se on saattanut lähteä liiikkeelle kun Saksan rannikolla on sidottu hiekkadyynejä kurtturuusulla. On selvää, että kurtturuusu tulee hävittää ja sen leviäminen estää rannikolla. Mutta siihen riittänee noin yhden kilometrin suojavyöhyke eikä sitä pidä tehdä lainsuojattomaksi Manner-Suomessa, jossa sitä käytetään mm. julkisissa istutuksissa ja kiulukoiden kasvatukseen.

Lauri Korpijaakko, Suomen Ruususeuran pj

www.ruususeura.fi
Tuoksuvat tarhakurtturuusut, Doftande rugosarusor, Pirjo Rautio, Suomen Ruususeura

Lauri Korpijaakko, p. 0504966155 ja k-jaakko@kolumbus.fi