RUUSUTARHOJA HOMEPAGE

Teksti ja kuvat: Märtha Vesterback
Rosarium Hospitalis Borgoensis grundades våren 1997 på initiativ av konstgallerist Jorma A Aunela och hans hustru, porträttmålaren Maria de Lisitzin. Borgå Trädgårdsförening kom med i arbetet från första början, och sjukhusets dåvarande överläkare Sune Lang erbjöd plats vid sjukhusets huvudingång.
De första rosorna planterades i början av maj, och den 13 maj, på Flora-dagen, invigdes rosariet under högtidliga former.
Ursprungligen planterades 33 gammaldags rosor, vars antal växte till 46 på fem år. I dagens läge (hösten 2016), efter ombyggnadsarbeten på sjukhusets parkeringsplats, finns där 44 rosor. Ytterligare 2-3 kommer att planteras under 2017.
Enligt grundarna är rosengården ett socialt rosarium med endast gamla buskrosor.
Rosariet sköts en gång per månad under sommarsäsongen, från maj till oktober.
Rosariet är alltid öppet för besök.
Närmare uppgifter på hemsidan, www.btf-ppy.fi.
Rosarium Hospitalis Borgoensis perustettiin keväällä 1997 taidegalleristi Jorma A Aunelan ja hänen vaimonsa, muotokuvamaalari Maria de Lisitzinin toimesta. Porvoon Puutrhayhdistys oli lähes alusta alkaen mukana, ja sairaalan silloinen ylilääkäri Sune Lang tarjosi tilaa ruusuille sairaalan pääsisäänkäynnin edustalla. Ensimmäiset ruusut istutettiin toukokuun alussa, ja juhlalliset vihkiäiset pidettiin Kukan päivänä 13 toukokuuta.
1997 istutettiin 33 vanhaa ruusua, ja vuonna 2002 siellä kasvoi jo 46. Syksyllä 2016, sairaalan pysäköintialueiden muutostöiden jälkeen, oli ruusujen luku 44, ja vuoden 2017 aikana istutetaan vielä 2-3 kappaletta.
Perustajien mukaan rosario on sosiaalinen ruusutarha, jossa kasvaa ainoastaan vanhoja ruusuja.
Rosariota hoidetaan kerran kuukaudessa kesäkauden aikana, toukokuusta lokakuuhun.
Siellä voi vapaasti vierailla.
Tietoja saa kotisivulta, www.btf-ppy.fi.

'Juhannusmorsian' 'Poppius'

'Tornedal' 'Roseraie de l'Haÿ'