Satu Tegel
MEILAHDEN ARBORETUMIN RUUSUTARHA HOMEPAGE
29.6.2017
Kuvat: Satu Tegel ja Vladimir Pohtokari

Meilahden arboretumilla on tänä vuonna juhlavuosi: arboretum täyttää 50 vuotta ja Ruusutarha 10 vuotta. Arboretumissa on vietetty tänä vuonna jo kahdet syntymäpäiväjuhlat, ensin puiston puolella toukokuussa ja Ruusutarhassa kesäkuun viimeisellä viikolla.

Meilahden arboretumiin perustettiin nykyistä paljon vaatimattomampi ruusutarha jo 1991.Se alkoi kuitenkin nopeasti ränsistyä ja lajikkeet sekoittua toisiinsa, ja ruusutarha päätettiin perustaa uudelleen hieman eri tavalla ja osittain myös uuteen paikaan. Uudistuksen tavoitteena oli silloin ruusutarhan helpompi hoidettavuus ja lajikevalikoiman päivittäminen. Nykyisen ruusutarhan suunnitteli Piha- ja puistosuunnittelu Hanna Hentinen silloisen rakennusviraston tilauksesta ja se valmistui 2007.

Ruusut kasvavat arboretumissa omalla alueellaan etelään viettävässä, pohjoistuulilta suojatussa hyvin loivassa rinteessä. Ruusut on istutettu viuhkamaisesti sijaitseviin lohkoihin, joissa jokaiselle lajikkeelle on tehty oma, juurimatolla naapurista erotettu lohkonsa. Ruusupenkkejä reunustavaan kiveykseen on kiinnitetty jokaiselle ruusulle metallinen nimikyltti. Ruusutarhassa on kaksi kesäkuussa uudistettua opastaulua.
  Bourbonruusu ’Great Westernilla’ on ruusutarhan kenties muhkeimmat kukat. Se on menestynyt Meilahdessa yllättävän hyvin.
120 kiintoisaa pensasruusulajiketta
Kun ruusutarha valmistui 2007, aivan kaikkia suunniteltuja ruusuja ei saatu vielä hankittua. Sinne jätettiin myös varalohkoja uusille ruusulajikkeille. Tänä vuonna Meilahden ruusutarha istutetaan lopulta ”täyteen”: viimeisetkin uutuuslajikkeille varatut tyhjät ruudut täyttyvät syksyyn mennessä taimilla. Lajikemäärä on tämän kesän istutusten jälkeen runsas 120 kpl.
  Meilahden ruusutarhan ruusut ovat kymmenessä vuodessa kasvaneet kunnon mittoihin. Ruusutarha on suojaisa, avoin ja selkeä.
Kokoelman pääteemoina ovat edelleen eurooppalaiset historialliset ruusut ja suomalaiset perinne- ja löytöruusut. Kolmas teema ovat uudet kotimaiset ruusulajikkeet. Ruusutarhaan on istutettu kaikki saatavilla olevat Peter Joyn, Pirkko Kahilan ja Matti Kangaspunnan ruusunjalostusprojektin lajikkeet, eli ’Tove Jansson’, ’Ilo’, ’Loiste’, ’Sävel’, ’Sointu’ ja ’Lumo’. Pirjo Raution lajikkeista Ruusutarhassa kasvavat ’Merveille’, ’Auli’, ’Nuit d’Été’, ’Asta’, ’Karin Schade’, ’Charles Baudelaire’ sekä Suomen Ruususeuran toisen puheenjohtajan kunniaksi ’Veronica Sundman’.

Suomen Ruususeura ja Meilahden Ruusutarha
Suomen Ruususeuralla on ollut keskeinen rooli Meilahden ruusutarhan koko olemassaolon ajan. Ruususeura on järjestänyt kuukausitalkoita Meilahdessa säännöllisesti jo vuodesta 1995 lähtien. Ruususeuran yhteenlaskettu työpanos Meilahdessa on ollut vaikuttava: useita tuhansia työtunteja ruusujen hyväksi! Meille Helsingin kaupungin edustajille on selvää, ettei Meilahden ruusutarha olisi se mikä se nyt ilman Ruususeuran vapaaehtoisten työpanosta.
Ruususeura on ollut apuna myös ruusutarhassa järjestetyissä suosituissa ruusutapahtumissa. Tapahtumien ohjelmassa on yleensä ollut opastettu kierros ruusualueella sekä ruususeuralaisten neuvonta- ja opastuspiste läheisessä teltassa. Oppaina ruusukierroksilla ovat olleet Pirjo Rautio ja Hannu Jaakohuhta Ruususeurasta ja Satu Tegel Helsingin kaupungilta.
  Ruusutarhassa on järjestetty lähes joka vuosi opastettuja ruusukävelyitä, jotka ovat erittäin suosittuja. Kahden oppaan järjestelmä on osoittautunut hyväksi. Oppaina Ruususeurasta ovat toimineet Pirjo Rautio tai Hannu Jaakohuhta. Kaupungin puolelta oppaana on ollut Satu Tegel. Kuvassa Hannu Jaakohuhta 10-vuotisjuhlien kävelyllä.

Tänä vuonna Meilahden ruusutarhassa vietettiin tavanomaista hienommat ruusukekkerit: Ruusutarhan 10-vuotisjuhlassa vieraili jopa Prinsessa Ruusunen (eli tapahtumakoordinaattori Mimosa Sukanen). Ruusujuhlassa Satu Tegel kertoi ensin Ruusutarhan historiasta ja kokoelmista ja sen jälkeen Peter Joy, Pirkko Kahila ja Pirjo Rautio esittelivät kuvien avulla ruusutarhan uudet ruusulajikkeet. Yleisön joukossa vaelteli myös trubaduuri Jan Steen. Lopuksi Satu Tegel ja Hannu Jaakohuhta vetivät perinteisen ruusukävelyn runsaalle osallistujakaartille. Sää suosi tapahtumaa, joka oli niin suosittu, että 250 varatut tarjoilut loppuivat aivan ennen aikojaan.
  Ruusutarhan 10-vuotisjuhlassa 28.6.2017 Pirjo Rautio, Pirkko Kahila ja Peter Joy esittelivät Meilahden ruusutarhaan istutettuja ruusulajikkeitaan. Kuvassa Pirjo Rautio, Pirkko ja Peter istuvat penkillä. Kuvassa näkyy myös Hannu Jaakohuhta, joka oli opastetun ruusukävelyn toisena oppaana.
Yhteistyön hieno tulos
Meilahden ruusutarha ei suinkaan kuulu maailman kuuluisimpien, suurimpien tai loisteliaimpien ruusutarhojen joukkoon. Se on hyvin suomalainen ruusutarha, sillä se esittelee vain Suomen ilmastossa menestyviä vanhoja ruusulajikkeita ja suuren joukon suomalaisia lajikkeita. Se on samalla myös hyvin helsinkiläinen ruusutarha, sillä se on aina avoin, ilmainen ja varustettu Helsingin kaupungin suosimilla kalusteilla, varusteilla ja opastauluilla. Helsinkiläiseksi puistoksi Meilahden ruusutarhassa on kuitenkin yksi muista erottuva piirre: hieno ja pitkäjänteinen yhteistyö Suomen Ruususeuran ja Helsingin kaupungin kesken, joka on mahdollistanut Ruusutarhan nykyisen ilmeen.

RUUSUTARHOJA HOMEPAGE