Kirja-arvosteluja

Rosornas klimatutmaning – En österbottnisk rosenträdgård

Kirjoittaja: Michael Luther

ISBN 978-952-94-7339-7

Copyright 2023: Michael Luther

Taitto: Ulrica Wik/ Grafica Layout

Ruotsinkieliset ruusunystävät saivat tänä keväänä (2023) ilonaiheen uuden ruusukirjan muodossa, joka keskittyy ruusujen kasvat­tamiseen kylmässä ilmastossa. Kirjoittaja Michael Luther asuu Sulvassa Vaasan lähellä ja kertoo kokemuksistaan harrastajapuutarhurina. Seutu kuuluu kolmosvyöhykkeeseen (Ruotsin vyöhyke 5). Kirjoittaja on itse ottanut kuvat ja laatinut taulukot ja kuvaajat.

Harrastajia on moneen lähtöön. Kirjan luettuaan kirjoittajaa voi tässä tapauksessa kuvata ammattilaiseksi. Luther antaa päteviä neuvoja kasvattamiseen. Kirjasta henkii aito rakkaus ruusuihin. Tekijä kertoo viehätyksestään ruusuihin ja halusta ylittää vyöhyke­ rajat. Hän hankkii ruusut kotimaisista ja ulkomaisista taimistoista ympäri Eurooppaa. Avojuurisia taimia on kätevää tilata verkosta.

Kirjassa on 448 sivua ja se antaa perusteellisen kuvan ruusujen maailmasta eri alueilla. Aluksi johdatellaan historiallisilla seikoil­la. Luther antaa hyviä kasvatusohjeita, joilla ruusuja voi auttaa selviytymään kylmän ilmaston talvista. Joitakin esimerkkejä ovat kasvattaminen kohopenkissä, ruusujen peittäminen tai yksin­kertaisesti kaivaminen maahan MTM­menetelmällä, ellei sitten kasvata niitä ruukussa suojassa pakkaselta.

Istuttamisesta annetaan hyviä ohjeita: kaiva aina riittävän syvät ja leveät kuopat, kooltaan 50 x 50 cm. Istutuspaikan sala­ojitus, juurimatot ja kohopenkit edesauttavat parhaiten ruusujen viihtymistä ja kukintaa.

Moni ruusunkasvattava epäröi, milloin leikata ja miten. Leik­kaamista varten on hyvä tuntea eri ruusujen ominaisuudet. Tekijä toteaa, että kylmä ilmasto tekee leikkaamisesta yksinkertaisempaa: poistetaan paleltuneet ja kuivat varret. Eri ryhmiin kuuluvien ruu­sujen lannoitus, lannoitteen valinta ja lannoitusajankohta kuvataan erinomaisesti. Muut kukkivat kasvit korostavat ruusujen kauneut­ta. Kevätsipulikukat, perennat ja pionit annetaan esimerkkeinä.

Maan lämpötila on esimerkki siitä, että kirjoittaja on perus­teellisuudessaan enemmän kuin harrastaja, mutta toki nämä ovat kiintoisia tosiasioita.

Kun puutarhassa on paljon ruusuja, se selviää harvoin ilman tauteja. Taudeille ja niiden torjunnalle on omistettu oma kappale. Suurin osa kirjasta on omistettu eri ruusuryhmien esittelylle ja ruusujen perusteelliselle kuvaukselle. Näiden lukemista hel­pottaa kekseliäs ratkaisu, taitettava koodiavain, joka helpottaa faktaruutujen lyhennysten tulkintaa.

Kokonaisuudessaan kirja tarjoaa viehättävän johdatuksen ruusujen maailmaan. Sitä voi käyttää pienenä hakuteoksena tai vain viihdyttävänä lukemisena. Ruusut esitellään korkealaa­tuisina silmää ilahduttavina värivalokuvina.

Uskon, että suomenkieliset lukijat pystyvät helposti hyö­dyntämään kirjan sisältöä.

Inger Kullberg/ Ruusunlehti 2/2023

Vuoden ruusu 2020 "Aurora"
'Ritausma'

Kirja on ollut ehdolla ”Vuoden puutarhakirjaksi 2023” Ruotsissa ja saanut erittäin myönteiset arvostelut sekä Ruotsin että Norjan Ruusunlehdissä.

 

Kirjan voi tilata kirjoittajalta: michael.luther(at) netikkka.fi

Hinta: 50€

DSC_4326

Suomen puu- ja pensaskasvio

3., Täysin uudistettu painos 

Toim. Henry Väre, Jaakko Saarinen, Arto Kurtto, Leena Hämet-Ahti

Dendrologian Seura, Helsinki 3.1.2021. 552 s.

ISBN 978-975-96557-4-1

Tätä kirjaa on kaivattu. Aikaa edellisestä painoksesta on kulunut melkein 30 vuotta (v. 1992). Mutta aika on osaltaan lisännyt tietoa ja kokemusta on karttunut mm. kasvien kestävyyksistä, ilmastomuutoksen vaikutuksista, levinneisyyksistä.. 

Tuoreessa kirjassa on etusisäkannessa selkeä Suomen numeroitu eliömaakuntajako. Merkinnät koskien sitä, onko kasvi alkuperäinen, yleinen ja kestävä eri puolin Suomea. Luokat, lahkot, heimot ja suvut ovat selvinä luetteloina. Uutta ovat korkeusvyöhykkeet (oro-vyöhykkeet). Menestymis-käsitteestä on siirrytty kestävyys-käsitteeseen, jossa luokkia on 4 (aikaisemmin 7 menestymisluokkaa). Tästä on myös kartta (s. 23). Lajistoa on jouduttu karsimaan runsauden takia ja ruusuista on jätetty pois ryhmäruusut, maankateruusut ja arat köynnökset. Valikoimaa riittää silti varsinkin löytöruusuissa. Monista on jo levinneisyyskartat.Niiden täydentämiseen osallistui moni ruususeuralainenkin.

Kirjan alussa on selkeästi selostettu tieteelliset nimet ja perusteet, joten vasta-alkajakin ymmärtää latinan merkityksen. Risteytyminen on ruusuilla yleistä, joten niitä on tuhansia eikä kaikille ole osoittaa selvää lajia. Siksi nimi kirjoitetaan suoraan sukunimen, Rosa-sanan jälkeen. Hyvää tietoa, kun kaipaa päivitystä, miten kirjoittaa. Kirjassa käytetään vielä Ryhmä-sanassa isoa alkukirjainta. Ruusunlehdessä olemme päätyneet suomenkielen yleisohjeisiin ja kirjoitamme pienellä. Tulokkaat ja vieraslajit, levinneisyyskartat, kasvillisuusvyöhykkeet ja lohkot, kestävyys jopa lisäämismenetelmät muutamia mainiten lisäävät tietoa harrastajille ja ammattilaisille. Tosin kirjainlyhenteet (s. 24) on ensin opeteltava. 

Monet uudet suomalaiset ruusujen nimet juontuvat suoraan lajikkeesta. Silti uudet nimet ovat haasteellisia muistaa olivatpa suomeksi tai latinaksi.  Lisäksi on uusia nimiä ilman nimikytköstä lajikkeeseen. 

”Uusia” ruusuja esimerkiksi:

– Rosa spinosissima ’Grandiflora’ heilinruusu

– ’Kerisalo’ tylliruusu

– ’Linnanmäki’ huviruusu

  ’Ristinummi’ kaihoruusu

  ’Olkkala’ vihdinruusu 

– ‘Flammentanz’ hurmeköynnösruusu

– ’New Dawn’ rusoköynnösruusu

Rosa × novae-angeliae marianruusu.

Haitalliseksi vieraslajiksi luokitellusta kurtturuusun punaisesta ja valkoisesta muodosta on tullut selkeämmin punakurtturuusu ja valkokurtturuusu erotukseksi tarhakurtturuusuista. Rosa corymbifera on karvakoiranruusu ja Rosa vosagiaca on heleäorjanruusu. Tunnistaminen on hyvä alkaa heimomäärityskaaviosta oikaisematta suoraan oletettuun lopputulokseen. Marja Koistisen ja Stan Shinglerin piirrokset ovat selkeitä ja kauniita. Kasvimaantieteellisyys on mukana sivuilla.

Kun ruusut on opiskeltu (sivut 180−205), voi tutustua eksoottisempiin kasveihin ilmastonmuutos mielessä Sciadopitys Carya, Stewartia jne. Kirjan 1338:ssa taksonissa riittää opiskeltavaa vuosiksi. Kiitokset tekijöille.

Tilaukset www.tiedekirja.fi tai kirjakaupat.

Halvin nettihinta täällä: https://www.tiedekirja.fi/default/suomen-puu-ja-pensaskasvio-ennakkotilaus.html

ja halvin kivijalkakaupanhinta täällä:

Tiedekirja

Snellmaninkatu 13

00170 Helsinki

Eila Palojärvi

Suomen Ruususeura ry, pj.

Linnanmäki
'Linnanmäki' / huviruusu

Comments are closed.