Ruusukirjallisuus

Michael Luther: Rosornas klimatutmaning – En österbottnisk rosenträdgård.

Omakustanteinen 2023.

 448 sivua

Kirjoittaja kuvaa omia kokemuksiaan ruusujen kasvattamisesta Pohjanmaalla kolmosvyöhykkeellä 25 vuoden aikana. Painopiste on miten valita ruusu omaan puutarhaan sekä miten saada aratkin ruusut selviämään talvesta. Kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti istuttamisesta, lannoittamisesta, ruusujen leikkamisesta sekä talvisuojauksesta. Kirjassa kuvataan n 270 ruusua jotka ovat selvinneet kirjoittajan puutarhassa. Kuvataan ruusujen ominaisuuksia ja miten niitä voi saada selviämään.  Kuvattuja ruusuja on sekä erittäin helppohoitoisia että vaativia.  

Kirja on saanut erittäin myönteiset arviot Suomen, Ruotsin ja Norjan Ruusunlehdissä. Se on myös ollut ehdolla ”Vuoden puutarhakirjaksi 2023” Ruotsissa.

Kirjan voi tilata kirjoittajalta: michael.luther(at)netikka.fi

Hinta (tilattuna kirjoittajalta): 50€

Pirjo Rautio, Upeat ranskanruusut

Käännös, Inger Kullberg

Suomen Ruususeura, 2016 

Suomen Ruususeuran julkaisemassa kirjassa esitellään 89 upeaa ranskanruusua. Laajasta valikoimasta löytyy joka puutarhaan sopivia lajikkeita.

Kirjan voi tilata Jäsenvastaavalta

sähköposti: jasenasiat@ruususeura.fi

Pirjo Rautio, Tuoksuvat tarhakurtturuusut

Käännös, Inger Kullberg.

74 sivua. Suomen Ruususeura / Finska Rosensällskapet, 2013.       

Kirjasessa Pirjo Rautio esittelee 72 pohjoisiin puutarhoihin hyvin sopivaa pensasruusua.

Kirjan voi tilata Jäsenvastaavalta

sähköposti: jasenasiat@ruususeura.fi

 

Kauniit löytöruusut

toimittanut Pirjo Rautio

62 sivua.

Suomen Ruususeura / Finska Rosensällskapet, 2009

Kirjasessa esitellään vanhoista puutarhoista ja puistoista, rautatieasemilta ja tienpenkoilta löytyneitä kauniita ruusuja, joita ei enää ole onnistuttu tunnistamaan. Helppohoitoisina ne sopivat joka puutarhaan

Aila Korhonen, Juhannusruusu ja muut pimpinellat

toimittanut Pirjo RautioK
54 sivua.

Suomen Ruususeura/ Finska Rosensällskapet, 2002

Kirjasessa tavallisimmat Suomessa kasvatettavat tarhapimpinellaruusut esitellään Aila Korhosen asiantuntevin, värikkäin tekstein, joita täydentävät ruususeuralaisten ottamat kuvat.

Pirjo Rautio: Tarhapimpinellaruusut ja tarhaharisoninruusut

Suomen Ruususeura ry, Finska Rosensällskapet rf 2019.

ISBN 978-952-94-1483-3

Uusi päivitetty laaja katsaus spinosissima ja tarhaharisonruusuista Suomessa.

Kirjan voi tilata Jäsenvastaavalta

sähköposti: jasenasiat@ruususeura.fi

 

Tarhapiminellat ec kirjan kansi

 Alanko P., Joy P., Kahila P., Tegel S.,  Suomalainen ruusukirja, Tammi, 2002.

  1. painos, 2009. ISBN 978-951-31-4793-8

Kaikille suomalaisille ruusunystäville  perusteos, jossa laaja asiantunteva katsaus ruusujen maailmaan Suomessa.

Leif Blomqvist, Pohjoisen Ruusut

Ab Leif JM Blomqvist Oy, 2015 

ISBN 978-952-67340-2-6

Leif Blomqvist on tehnyt paljon työtä edistääkseen ruusujen viljelyä Suomessa ja erityisesti keskittyen kanadalaisiin ruusuihin. Kirjassa hän esittää 134 Suomessa viljelyn arvoisia ruusua ja yleistä keskeistä tietoa ruusujen viljelystä.

Jari Hindström ja Inger Kullberg, Förtjusande rosor / Ihastuttavat ruusut

BoD-Books on Demand, Helsinki, Suomi

valmistaja: BoD-Books on Demand, Norderstedt, Saksa

ISBN:978-952-318-853-2, 73 s

Pirkko Liitiä, Kukkien kuningatar.

Ruusun Huumaava Historia.

Atena Kustannut Oy, Jyväskylä, 2006.

ISBN 951-796-439-0

Ingmar Lindqvist, Ruusutarha Pohjolassa

IMMI Publishing, Ingmar@lindqvist.fi

Kirjapaino Waasa Graphics Oy, Vaasa 2016

ISBN 978-952-93-7791-6, 145 s.

Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti menetelmiä joiden avulla ruusut selviävät vaikeista talvista. Hyvin pedagoginen ja kauniisti kuvitttu. Kirjassa luettelo kirjoittajan ruusuista jotka kasvavat Vaasan seudulla. Kirjassa kuvaus talvenkestävyydestä, talvisuojauksesta y.m.

Pirjo Rautio, Suomen ruusut, Otava, 2009.     

ISBN 978 951-1-22527-0

Märtha Vesterback, Rosarium Hospitalis Borgoensis 2017  

Borgå Trädgårdsförening rf – Porvoon Puutarhayhdistys ry, 2017

Suomen puu- ja pensaskasvio. Toim. Henry Väre, Jaakko Saarinen, Arto Kurtto ja Leena Hämet-Ahti

Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet

Publications of the Finnish Dendrological Society 10

3. täysin uudistettu painos 2021, 552 s.

ISBN 978-975-96557-4-1

Suomen puu- ja pensaskasvio on täysin kotimainen Suomessa luontaisina ja viljeltyinä tavattavien puuvartisten kasvien – puiden, pensaiden, varpujen ja puuvartisköynnösten – tunnistamis- ja käyttöopas. Tämä kolmas painos on perusteellisesti uusittu. Tieteellinen ja omakielinen kasvinnimistö ja kasvien luokittelu on nykyaikaistettu. Uutta ovat myös korkeusvyöhykkeiden esittely, koska viljelyssä on yhä enemmän vuoristokasveja, ja alkuperäis­lajistomme risteymien kuvaukset ja levinneisyyskartat.

Monet aikaisemmin suljetut Suomelle puuvartisten kasvien alkuperäalueina tärkeät seudut avautuivat 1990-luvulla, kasvukautemme on pidentynyt ja verkkokaupan myötä kasvien tuonti ulkomailta on monipuolistunut. Siksi esiteltäviä kasveja on tässä painoksessa aiempaa paljon enemmän: yli 1 300 taksonia ja lähes saman verran lajikkeita. Lajikkeista ovat mukana yleisimmät ja etenkin kotimaisen valinnan ja jalostuksen kautta syntyneet.

Kasviossa annetaan kasvien käyttö-, lisäys- ja viljelyohjeet sekä tieto myrkyllisyydestä ja syötävyydestä. Tärkeimmät kasvitaudit ja kasvintuhoajat mainitaan. Kartoista ilmenevät alkuperäiset levinneisyysalueet sekä luontainen levinneisyys ja viljelyn yleisyys ja onnistuminen Suomessa.

Kirjassa on kaikkiaan lähes 1 200 piirroskuvaa, Marja Koistisen upeaa kuvitusta täydentävät Stan Schinglerin uudet piirrokset.

Puu, puisto, puutarha, Varsinais-Suomessa,

toimittaneet Eva Latvakangas & Hannu Laaksonen,

k&h, kulttuurihistoria, Turun yliopisto, 2007

Leena ja Heikki Luoto, Oman pihan terveydeksi,

Tietoverkosto Eksakti, 2011.

Hyödyllinen käsikirja tuholaisten ja kasvitautien tunnistamisesta ja torjumisesta. Selkeät taulukot ja havainnolliset kuvat auttavat oireiden määrittelyssä. Ruusuharrastajia kiinnostavat ainakin härmä, kääriäisten toukat, ruusuetanainen, vattukärsäkäs, kirvat ja ruusupistiäisten toukat. Torjuntakeinot on hyvä tietää. Myös pihan isot tuhoeläimet ja hyötyeliöt on esitelty.

Peter Beales, Botanica – Classic Roses. An illustrated encyclopedia and grower’s manual of old roses, shrub roses and climbers  

London etc. 1985

Peter Beales on tunnettu brittiläinen ruusuviljelijä. Tämä on kattava kirja ruusujen ystävälle. Painotus on ruusujen viljelyssä mutta myös ruusujen historia kuvataan. Kuvataan suuri määrä ruusuja ryhmiteltyina (gallica, alba….)

Torben Thim, Historiska roser

ISBN 978-87-92382-03-0

Köpenhamn 2004

Torben Thim rakastaa vanhan ajan ruusuja. Tässä hän kuvaa niiden matka Aasiasta Tanskaan ja pohjoismaihin. Perusteellisen taustahistorian lisäksi jokaista ruusuryhmää esitellään erikseen. Hienot kuvat.

Passion för rosor – Palava rakkaus ruusuihin

Red. Tore Ahlbäck

Åbo 2006

Osa kirjoituksista ruotsiksi, osa suomeksi, useat kirjoittajat. Kirjoituksia itse ruususta mutta myös laajempi näköala kuten ”Ruusut virsikirjassa” tai ruusut kansantaiteessa.

Charles Quest-Ritson och Bridgid Quest-Ritson, RHS Encyclopedia of Roses A-Z

London etc. 2011

Julkaistu yhteistyössä Royal Horticultural Society – RHS:n kanssa. Ruusut aakkosellisessa järjestyksessä. Tekstin lomassa faktaruutuja joissa esitellään tunnettuja ruusjalostajia. Kuvitettu.

Gudrun Manell, och Bertil K. Johansson, Rosor – en bok av rosvänner för rosvänner

Västerås 2008 (ny uppl.)

Ruotsin oloihin sopivien ruusujen ja ruusuviljelyn esittely. Kirja jaettu lukuihin, usein ruusuperheiden mukaan mutta on myös otsikoita kuten ”maanpeitto- ja leveästi kasvavat lajikkeet”. Valikoima painottuu moderneihin ja uusiin ruusuryhmiin kuten kanadalaiset ja modernit pensasruusut. B.K. Johansson hienot valokuvat.

Franziska Kröll, Rosor för förnuft och känsla: porträtt, skötsel, idéer, inspiration

Stockholm 2007

Kirjoittaja perusti ja omisti aikaisemmin Flora Linnea taimiston. Hän antaa  vakuuttavia neuvoja, miten onnistua ruusujen kanssa. Lisäksi kuvataan noin 200 ruusua, joita luokitellaan viljelynarvoisiksi. Ruusut jaetaan ryhmiin värin mukaan. Toisin sanoen voi löytää sekä pensasruusuja, ryhmäruusuja ja köynnösruusuja esim. otsikon ”Aprikos och orange nyanser” alla.

Rosor för nordiska trädgårdar – buskrosor 

Rosor för nordiska trädgårdar – klätterrosor, rabattrosor

Rosor för nordiska trädgårdar. Användning och skötsel

Lars-Åke Gustavsson

Stockholm 2008 (ny uppl.)

Erittäin laaja systemaattinen ruusuryhmien ja ruusujen kuvaus. Hyvin kuvaavat tekstit ja kuvat. Tärkein ruusuja kuvaava kirjasarja pohjoismaissa.

Graham Stuart Thomas, The Graham Stuart Thomas Rose Book

London 2004

Yhdistelmäteos jossa kirjoittaja on revidoinut ja laajentanut kolmea  itse aikaisemmin kirjoittamaansa kirjaa, ”The Old Shrub Roses” (1955), ”Shrub Roses of Today” (1962) ja ”Climbing Roses Old and New” (1965), GST on yksi arvostetuimpia auktoriteettejä, kun puhutaan vanhoista ruusuista ja on brittiläisen puutarhataiteen suuria nimiä. Mottisfontin puutarha on hänen luomuksensa. Kirjassa on viljelyneuvoja, ruusuhistoriaa ja henkilökohtaisia mietteitä ruusuista. Kirjassa on sekä valokuvia, kirjoittajan omia piirustuksia että klassisia ruusunkuvia kuten Redoutén.

Yksi parhaista keltaisista Austinruusuista on nimetty kirjottajan mukaan.

David Austin, The Rose

Woodbridge 2012

Kuvaus ruusujen historiasta, miten viljellään ruusuja sekä mitä ruusuryhmiä on. Perusteellinen kuvaus ja kauniit valokuvat.

Gertrude Jekyll, Edward Mawley, Roses for English Gardens

London 1902 [Faksimilutgåva 2010]

Puutarhasuunnittelun klassikko. Jekyll loi suuren määrän puutarhoja ja on mm. inspiroinut Vita Sackville-Westia ja Harold Nicholsonia kun he suunnittelivat Sissinghurstin puutarhan.

William Paul, The Rose Garden

London 1848 (monta painosta!)

Vuoden 1872 painos voidaan ladata pdf-muodossa netistä: Internet Archive: https://archive.org/details/rosegarden00paulgoog

William Paul oli ehkä 1800-luvun paras ruusujen jalostaja. Hänen kirjansa julkaistiin uusintapainoksina 1900-luvun alkuun saakka. Tästä kirjasta löytyy kyllä kaikki, mitä tarvitsee tietää ruusujen istutuksesta ja hoitamisesta. Varsinkin luku ruusujen leikkaamisesta on lukemisen arvoinen.

Ann Chapman, Kvinnorna i rosenträdgården: historierna, romantiken och äventyren bakom rosorna

[Women in my Rose Garden]

Västerås 2012

Erittäin kaunis kuvitettu kirja, joka käsittelee ruusuja, joilla on naisten nimiä. Noin kolmekymmentä naisten muotokuvaa lähtien heidän nimeään kantavista ruusuista alkaen muinaisen Rooman Cornelia Africanasta muinaisessa Roomassa 1900-luvun Ghislaine de Feligondeen. Kohtaamme herttuattaria, puutarha-asiantuntijoita, porvarisrouvia ja kuningattaria. Kaunis ja viihdyttävä kirja.

Vanhoja ruusukirjoja internetissä

John Lindley, A Monograph of Roses

London 1820

Ladattavissa pdf-muodossa Internet Archive:

https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.24520

Aikanaan paras kirja ruusujen suvusta.

Ellen Willmott, The Genus Rosa

London 1910-1914

Ladattavissa pdf-muodossa Internet Archive:

https://archive.org/details/genusrosa1will

Klassikko. Erittäin tarkka eri ruusuryhmien läpikäynti. Keskustelu Damascena ruusuista on lukemisen arvoinen.