Ruusukirjallisuus
Michael Luther: Rosornas klimatutmaning – En österbottnisk rosenträdgård.
Omakustanteinen 2023.
448 sivua
Kirjoittaja kuvaa omia kokemuksiaan ruusujen kasvattamisesta Pohjanmaalla kolmosvyöhykkeellä 25 vuoden aikana. Painopiste on miten valita ruusu omaan puutarhaan sekä miten saada aratkin ruusut selviämään talvesta. Kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti istuttamisesta, lannoittamisesta, ruusujen leikkamisesta sekä talvisuojauksesta. Kirjassa kuvataan n 270 ruusua jotka ovat selvinneet kirjoittajan puutarhassa. Kuvataan ruusujen ominaisuuksia ja miten niitä voi saada selviämään. Kuvattuja ruusuja on sekä erittäin helppohoitoisia että vaativia.
Kirja on saanut erittäin myönteiset arviot Suomen, Ruotsin ja Norjan Ruusunlehdissä. Se on myös ollut ehdolla ”Vuoden puutarhakirjaksi 2023” Ruotsissa.
Kirjan voi tilata kirjoittajalta: michael.luther(at)netikka.fi
Hinta (tilattuna kirjoittajalta): 50€
Pirjo Rautio, Upeat ranskanruusut
Käännös, Inger Kullberg
Suomen Ruususeura, 2016
Suomen Ruususeuran julkaisemassa kirjassa esitellään 89 upeaa ranskanruusua. Laajasta valikoimasta löytyy joka puutarhaan sopivia lajikkeita.
Kirjan voi tilata Jäsenvastaavalta
sähköposti: jasenasiat@ruususeura.fi
Pirjo Rautio, Tuoksuvat tarhakurtturuusut
Käännös, Inger Kullberg.
74 sivua. Suomen Ruususeura / Finska Rosensällskapet, 2013.
Kirjasessa Pirjo Rautio esittelee 72 pohjoisiin puutarhoihin hyvin sopivaa pensasruusua.
Kirjan voi tilata Jäsenvastaavalta
sähköposti: jasenasiat@ruususeura.fi
Kauniit löytöruusut
toimittanut Pirjo Rautio
62 sivua.
Suomen Ruususeura / Finska Rosensällskapet, 2009
Kirjasessa esitellään vanhoista puutarhoista ja puistoista, rautatieasemilta ja tienpenkoilta löytyneitä kauniita ruusuja, joita ei enää ole onnistuttu tunnistamaan. Helppohoitoisina ne sopivat joka puutarhaan
Aila Korhonen, Juhannusruusu ja muut pimpinellat
toimittanut Pirjo RautioK
54 sivua.
Suomen Ruususeura/ Finska Rosensällskapet, 2002
Kirjasessa tavallisimmat Suomessa kasvatettavat tarhapimpinellaruusut esitellään Aila Korhosen asiantuntevin, värikkäin tekstein, joita täydentävät ruususeuralaisten ottamat kuvat.
Pirjo Rautio: Tarhapimpinellaruusut ja tarhaharisoninruusut
Suomen Ruususeura ry, Finska Rosensällskapet rf 2019.
ISBN 978-952-94-1483-3
Uusi päivitetty laaja katsaus spinosissima ja tarhaharisonruusuista Suomessa.
Kirjan voi tilata Jäsenvastaavalta
sähköposti: jasenasiat@ruususeura.fi
Alanko P., Joy P., Kahila P., Tegel S., Suomalainen ruusukirja, Tammi, 2002.
- painos, 2009. ISBN 978-951-31-4793-8
Kaikille suomalaisille ruusunystäville perusteos, jossa laaja asiantunteva katsaus ruusujen maailmaan Suomessa.
Leif Blomqvist, Pohjoisen Ruusut
Ab Leif JM Blomqvist Oy, 2015
ISBN 978-952-67340-2-6
Leif Blomqvist on tehnyt paljon työtä edistääkseen ruusujen viljelyä Suomessa ja erityisesti keskittyen kanadalaisiin ruusuihin. Kirjassa hän esittää 134 Suomessa viljelyn arvoisia ruusua ja yleistä keskeistä tietoa ruusujen viljelystä.
Jari Hindström ja Inger Kullberg, Förtjusande rosor / Ihastuttavat ruusut
BoD-Books on Demand, Helsinki, Suomi
valmistaja: BoD-Books on Demand, Norderstedt, Saksa
ISBN:978-952-318-853-2, 73 s
Pirkko Liitiä, Kukkien kuningatar.
Ruusun Huumaava Historia.
Atena Kustannut Oy, Jyväskylä, 2006.
ISBN 951-796-439-0
Ingmar Lindqvist, Ruusutarha Pohjolassa
IMMI Publishing, Ingmar@lindqvist.fi
Kirjapaino Waasa Graphics Oy, Vaasa 2016
ISBN 978-952-93-7791-6, 145 s.
Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti menetelmiä joiden avulla ruusut selviävät vaikeista talvista. Hyvin pedagoginen ja kauniisti kuvitttu. Kirjassa luettelo kirjoittajan ruusuista jotka kasvavat Vaasan seudulla. Kirjassa kuvaus talvenkestävyydestä, talvisuojauksesta y.m.
Pirjo Rautio, Suomen ruusut, Otava, 2009.
ISBN 978 951-1-22527-0
Märtha Vesterback, Rosarium Hospitalis Borgoensis 2017
Borgå Trädgårdsförening rf – Porvoon Puutarhayhdistys ry, 2017
Suomen puu- ja pensaskasvio. Toim. Henry Väre, Jaakko Saarinen, Arto Kurtto ja Leena Hämet-Ahti
Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet
Publications of the Finnish Dendrological Society 10
3. täysin uudistettu painos 2021, 552 s.
ISBN 978-975-96557-4-1
Suomen puu- ja pensaskasvio on täysin kotimainen Suomessa luontaisina ja viljeltyinä tavattavien puuvartisten kasvien – puiden, pensaiden, varpujen ja puuvartisköynnösten – tunnistamis- ja käyttöopas. Tämä kolmas painos on perusteellisesti uusittu. Tieteellinen ja omakielinen kasvinnimistö ja kasvien luokittelu on nykyaikaistettu. Uutta ovat myös korkeusvyöhykkeiden esittely, koska viljelyssä on yhä enemmän vuoristokasveja, ja alkuperäislajistomme risteymien kuvaukset ja levinneisyyskartat.
Monet aikaisemmin suljetut Suomelle puuvartisten kasvien alkuperäalueina tärkeät seudut avautuivat 1990-luvulla, kasvukautemme on pidentynyt ja verkkokaupan myötä kasvien tuonti ulkomailta on monipuolistunut. Siksi esiteltäviä kasveja on tässä painoksessa aiempaa paljon enemmän: yli 1 300 taksonia ja lähes saman verran lajikkeita. Lajikkeista ovat mukana yleisimmät ja etenkin kotimaisen valinnan ja jalostuksen kautta syntyneet.
Kasviossa annetaan kasvien käyttö-, lisäys- ja viljelyohjeet sekä tieto myrkyllisyydestä ja syötävyydestä. Tärkeimmät kasvitaudit ja kasvintuhoajat mainitaan. Kartoista ilmenevät alkuperäiset levinneisyysalueet sekä luontainen levinneisyys ja viljelyn yleisyys ja onnistuminen Suomessa.
Kirjassa on kaikkiaan lähes 1 200 piirroskuvaa, Marja Koistisen upeaa kuvitusta täydentävät Stan Schinglerin uudet piirrokset.
Puu, puisto, puutarha, Varsinais-Suomessa,
toimittaneet Eva Latvakangas & Hannu Laaksonen,
k&h, kulttuurihistoria, Turun yliopisto, 2007
Leena ja Heikki Luoto, Oman pihan terveydeksi,
Tietoverkosto Eksakti, 2011.
Hyödyllinen käsikirja tuholaisten ja kasvitautien tunnistamisesta ja torjumisesta. Selkeät taulukot ja havainnolliset kuvat auttavat oireiden määrittelyssä. Ruusuharrastajia kiinnostavat ainakin härmä, kääriäisten toukat, ruusuetanainen, vattukärsäkäs, kirvat ja ruusupistiäisten toukat. Torjuntakeinot on hyvä tietää. Myös pihan isot tuhoeläimet ja hyötyeliöt on esitelty.
Peter Beales, Botanica – Classic Roses. An illustrated encyclopedia and grower’s manual of old roses, shrub roses and climbers
London etc. 1985
Peter Beales on tunnettu brittiläinen ruusuviljelijä. Tämä on kattava kirja ruusujen ystävälle. Painotus on ruusujen viljelyssä mutta myös ruusujen historia kuvataan. Kuvataan suuri määrä ruusuja ryhmiteltyina (gallica, alba….)
Torben Thim, Historiska roser
ISBN 978-87-92382-03-0
Köpenhamn 2004
Torben Thim rakastaa vanhan ajan ruusuja. Tässä hän kuvaa niiden matka Aasiasta Tanskaan ja pohjoismaihin. Perusteellisen taustahistorian lisäksi jokaista ruusuryhmää esitellään erikseen. Hienot kuvat.
Passion för rosor – Palava rakkaus ruusuihin
Red. Tore Ahlbäck
Åbo 2006
Osa kirjoituksista ruotsiksi, osa suomeksi, useat kirjoittajat. Kirjoituksia itse ruususta mutta myös laajempi näköala kuten ”Ruusut virsikirjassa” tai ruusut kansantaiteessa.
Charles Quest-Ritson och Bridgid Quest-Ritson, RHS Encyclopedia of Roses A-Z
London etc. 2011
Julkaistu yhteistyössä Royal Horticultural Society – RHS:n kanssa. Ruusut aakkosellisessa järjestyksessä. Tekstin lomassa faktaruutuja joissa esitellään tunnettuja ruusjalostajia. Kuvitettu.
Gudrun Manell, och Bertil K. Johansson, Rosor – en bok av rosvänner för rosvänner
Västerås 2008 (ny uppl.)
Ruotsin oloihin sopivien ruusujen ja ruusuviljelyn esittely. Kirja jaettu lukuihin, usein ruusuperheiden mukaan mutta on myös otsikoita kuten ”maanpeitto- ja leveästi kasvavat lajikkeet”. Valikoima painottuu moderneihin ja uusiin ruusuryhmiin kuten kanadalaiset ja modernit pensasruusut. B.K. Johansson hienot valokuvat.
Franziska Kröll, Rosor för förnuft och känsla: porträtt, skötsel, idéer, inspiration
Stockholm 2007
Kirjoittaja perusti ja omisti aikaisemmin Flora Linnea taimiston. Hän antaa vakuuttavia neuvoja, miten onnistua ruusujen kanssa. Lisäksi kuvataan noin 200 ruusua, joita luokitellaan viljelynarvoisiksi. Ruusut jaetaan ryhmiin värin mukaan. Toisin sanoen voi löytää sekä pensasruusuja, ryhmäruusuja ja köynnösruusuja esim. otsikon ”Aprikos och orange nyanser” alla.
Rosor för nordiska trädgårdar – buskrosor
Rosor för nordiska trädgårdar – klätterrosor, rabattrosor
Rosor för nordiska trädgårdar. Användning och skötsel
Lars-Åke Gustavsson
Stockholm 2008 (ny uppl.)
Erittäin laaja systemaattinen ruusuryhmien ja ruusujen kuvaus. Hyvin kuvaavat tekstit ja kuvat. Tärkein ruusuja kuvaava kirjasarja pohjoismaissa.
Graham Stuart Thomas, The Graham Stuart Thomas Rose Book
London 2004
Yhdistelmäteos jossa kirjoittaja on revidoinut ja laajentanut kolmea itse aikaisemmin kirjoittamaansa kirjaa, ”The Old Shrub Roses” (1955), ”Shrub Roses of Today” (1962) ja ”Climbing Roses Old and New” (1965), GST on yksi arvostetuimpia auktoriteettejä, kun puhutaan vanhoista ruusuista ja on brittiläisen puutarhataiteen suuria nimiä. Mottisfontin puutarha on hänen luomuksensa. Kirjassa on viljelyneuvoja, ruusuhistoriaa ja henkilökohtaisia mietteitä ruusuista. Kirjassa on sekä valokuvia, kirjoittajan omia piirustuksia että klassisia ruusunkuvia kuten Redoutén.
Yksi parhaista keltaisista Austinruusuista on nimetty kirjottajan mukaan.
David Austin, The Rose
Woodbridge 2012
Kuvaus ruusujen historiasta, miten viljellään ruusuja sekä mitä ruusuryhmiä on. Perusteellinen kuvaus ja kauniit valokuvat.
Gertrude Jekyll, Edward Mawley, Roses for English Gardens
London 1902 [Faksimilutgåva 2010]
Puutarhasuunnittelun klassikko. Jekyll loi suuren määrän puutarhoja ja on mm. inspiroinut Vita Sackville-Westia ja Harold Nicholsonia kun he suunnittelivat Sissinghurstin puutarhan.
William Paul, The Rose Garden
London 1848 (monta painosta!)
Vuoden 1872 painos voidaan ladata pdf-muodossa netistä: Internet Archive: https://archive.org/details/rosegarden00paulgoog
William Paul oli ehkä 1800-luvun paras ruusujen jalostaja. Hänen kirjansa julkaistiin uusintapainoksina 1900-luvun alkuun saakka. Tästä kirjasta löytyy kyllä kaikki, mitä tarvitsee tietää ruusujen istutuksesta ja hoitamisesta. Varsinkin luku ruusujen leikkaamisesta on lukemisen arvoinen.
Ann Chapman, Kvinnorna i rosenträdgården: historierna, romantiken och äventyren bakom rosorna
[Women in my Rose Garden]
Västerås 2012
Erittäin kaunis kuvitettu kirja, joka käsittelee ruusuja, joilla on naisten nimiä. Noin kolmekymmentä naisten muotokuvaa lähtien heidän nimeään kantavista ruusuista alkaen muinaisen Rooman Cornelia Africanasta muinaisessa Roomassa 1900-luvun Ghislaine de Feligondeen. Kohtaamme herttuattaria, puutarha-asiantuntijoita, porvarisrouvia ja kuningattaria. Kaunis ja viihdyttävä kirja.
Vanhoja ruusukirjoja internetissä
John Lindley, A Monograph of Roses
London 1820
Ladattavissa pdf-muodossa Internet Archive:
https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.24520
Aikanaan paras kirja ruusujen suvusta.
Ellen Willmott, The Genus Rosa
London 1910-1914
Ladattavissa pdf-muodossa Internet Archive:
https://archive.org/details/genusrosa1will
Klassikko. Erittäin tarkka eri ruusuryhmien läpikäynti. Keskustelu Damascena ruusuista on lukemisen arvoinen.