Näin istutat

Pikaohje ryhmäruusujen istutukseen ja hoitoon

Jorma Koskinen ja Seija Muhonen (teksti)

Kasvupaikan valinta: 

– Aurinkoinen, kovilta tuulilta suojainen, mutta ilmava paikka. 

– Penkki hyvin läpäisevä, vettä ei saa jäädä seisomaan juurille. 

– Kohopenkki 10–20 cm, kasvualustan kokonaissyvyys 60 cm.

Kasvualustan koostumus: 

– Kestettävä ilmavana vuosikausia. 

– Pitää sitoa kosteutta ja ravinteita, mutta oltava kuitenkin vettä läpäisevä ja multava. 

– Tavallinen, hieman savinen pelto- tai puutarhamulta käy pohjaksi, mutta siihen on useimmiten lisättävä karkeaa hiekkaa ja/tai kompostoitunutta kuoriketta/haketta. Turve ja palanut komposti parantavat myös mullan rakennetta. 

– Pitkävaikutteisia ravinteita tarvitaan: hyvin palanut komposti ja/tai sarvilastut ja luujauhe. 

– Ruusut eivät ole arkoja maan PH-arvolle eli happamuudelle ja viihtyvät arvoissa 5,5–7,3, mutta ravinteiden imeytymisen kannalta ryhmäruusuille paras ph-arvo on 6,0–6,5. 

– Vaihtoehtona valmis ruusu/perennamulta kaupasta (PH 6,2).

Istutus: 

– Esim. kolmelle ryhmäruusulle kaivetaan 60×60×60 cm kokoinen kuoppa, johon taimet mahtuvat kolmion muotoon 30 cm välein. 

– Paljasjuuriset juurakot upotetaan veteen kokonaan kahdeksi vuorokaudeksi. 

– Ruukkutaimet upotetaan veteen ja otetaan pois kun kupliminen lakkaa. 

– ”Juurrutusruukuissa” (2 l) olevat ruusut: kastelussa noudatetaan mukana olevaa ohjetta 

– Jalostuskohta tai taimipaakun pinta istutetaan 15 cm:n syvyyteen penkin pinnasta. 

– Paljasjuuristen juuria lyhennetään tarvittaessa niin, että ne mahtuvat suorina kuoppaan. 

– Liiallinen lannoittaminen istutuksen yhteydessä haittaa juuriston kasvua. Istutuskuoppaan lisätään vain orgaanisia lannoitteita, kuten kompostia, luujauhetta, sarvilastuja, 2 v. palanutta lantakompostia tai kanankakkaa. 

– Multa lapioidaan parissa osassa istutuskuoppaan lisäten välillä vettä. Veden imeydyttyä täytetään kuoppa ja tiivistetään hyvin. Lopuksi vielä kastellaan. Vettä yht. 10–20 l /ruusu. 

– Suojellaan kuivumiselta juurtumisen ajaksi: versot peitetään kevyellä multakummulla, joka tasoitetaan 2–4 vk:n kuluttua, kun uutta kasvua näkyy. 

– Jo lehdessä olevat astiataimet istutetaan myös oikealle syvyydelle (-15 cm), mutta istutuskuoppaa täytetään vasta sitä mukaa kuin versot kasvavat, viimeistään syksyllä. 

– Jo lehdessä olevia ruukkutaimia varjostetaan tarvittaessa paahteelta.

Kastelu: 

Istutusvuonna: 5 l/ruusu joka toinen tai kolmas päivä. 

Toisesta kesästä alkaen: jos ei sada, 5 l/ruusu per viikko.

Lannoitus: 

Ryhmäruusut tarvitsevat enemmän ravinteita kuin pensasruusut, varsinkin jaksaakseen kukkia loppukesällä uudelleen. Tätä varten ryhmäruusut tarvitsevat aina toisen lannoituskerran pitkäkestoisella lannoitteella juhannuksen tienoilla. 

Luonnonlannoitteet toimivat pitkävaikutteisina ruusuilla parhaiten. Niiden vaihtoehtona tai lisänä voidaan käyttää seoslannoiterakeita tai ruusujen kastelulannoitetta.

Istutusvuonna: 

– Keinolannoitus rakeilla tai kastelulannoitteilla aloitetaan, kun ruusussa on täysi lehti, aikaisintaan kuukauden kuluttua istutuksesta. 

– Toinen pitkäkestoinen lannoitus joko luonnonlannalla tai lannoitusrakeilla annetaan juhannuksen tienoilla. Tämä auttaa uudelleen kukintaa loppukesällä. Vaihtoehtona jatkuva kastelulannoitus. Lannoituksen lopettaminen ja syyslannoitus, ks. alla.

Toisesta keväästä lähtien: 

– Jos käytetään seoslannoitteita: heti keväällä kevätlannoitus ohjeen mukaan ja toinen kerta juhannuksen aikaan. 

– Jos käytetään luonnonlannoitteita: hyvin palanut talous-, lantakomposti keväällä ja juhannuksen aikaan. 

– Jos käytetään kastelulannoitteita, seurataan pakkauksen ohjeita.

Syyslannoitus: 

Lannoittaminen kasvulannoitteilla lopetetaan heinäkuun loppuun mennessä. Elokuun alussa ryhmäruusuille annetaan PK-syyslannoite, joka edistää versojen puutumista ja parantaa niiden pakkasensietokykyä. Noudatetaan pakkauksen ohjeita.

Lakastuneiden kukkien poisto: 

Kuihtuneiden kukkien poisto nopeuttaa uudelleenkukintaa. Pelkkä lakastuneen nupun katkaiseminen ei riitä. Kuihtuneen kukan/kukinnon myötä poistetaan myös kaksi ylintä lehteä tai verso katkaistaan uuden, jo kasvuun lähteneen silmun yläpuolelta.

Talvisuojaus: 

Kaikki ryhmäruusut on aina talvisuojattava koko Suomen alueella. Vaikka runsaslumisena lauhana talvena ei tulisi vaurioita, lumettomana pakkastalvena suojaamattomat ryhmäruusut kuolevat. 

– Ruusut lyhennetään syksyllä tasamittaisiksi ja penkin pinta puhdistetaan pudonneista lehdistä. 

– Tyvet suojataan ennen pysyviä pakkasia. Uutta hiekkapitoista multaa lisätään tyville n. 20 cm. Kolmena ensimmäisenä keväänä multa tasoitetaan penkin pinnalle, mikä korvaa mullan luonnollista kokoon painumista. 

– Maanpinnan jäädyttyä pakkasten alkaessa, mutta ennen pysyvää lumipeitettä, lisätään tyvimullitusten päälle 5–10 cm talvensuojaturvetta, jonka sekaan voidaan lisätä esim. hienoa kuivaa haketta. 

– Suojataan havuilla tai jollain hengittävällä kankaalla, esim. talvipeitolla, maanerotus- tai suodatinkankaalla, jonka avulla katteet säilyvät kuvina. Muovia tai muuta hengittämätöntä materiaalia ei saa käyttää.

Comments are closed.