Avoimet Puutarhat

Joka kesä Puutarhaliitto järjestää teemapäivän ”Avoimet Puutarhat”. Silloin voi vierailla sekä yksityisissä että julkisissa puutarhoissa. Monet puutarhan ystävät avaavat puutarhansa vierailijoille  jakavat oman puutarhan iloa ja kauneutta sekä kokemuksiaan vierailijoiden kanssa. Ruusuilla on keskeinen osa monessa puutarhassa. Eri kasvuvyöhykkeissä sijaitsevat puutarhat antavat arvokasta tietoa ruusuista, jotka sopivat ilmastoon sekä miten voi venyttää rajoja niin että myös vähemmän kestävät ruusut voivat selvitä hankalissa olosuhteissa.

V. 2020 ”Avoin puutarha” päivä oli 5.7. 2020

V 2021 ”Avoin puutarha” päivä on 20.6.2021.

Koko lista avoimista puutarhoista sekä tietoa ensi vuoden avoimesta puutarha päivästä löydät Puutarhaliiton kotisivuilta: Avoimet Puutarhat

Alla on esitetty muutama Ruususeuran jäsenen puutarha jossa ruusut ovat keskeisessä osassa. Jos olet yhdistyksen jäsen ja haluat oma puutarhasi tänne näkyviin ota yhteyttä: hallitus@ruususeura.fi

'Astrid Lindgren'
Eeva-Liisa ja Jukka Höytämö, Torkkelintie 4, 45160 Kouvola

Puutarhamme löytyy listalta nimellä ”Cottage garden -tunnelmaa rivitalopuutarhassa”. Löydymme Kouvolasta ja osallistumme  vain teemapäivään. Puutarhamme edustaa nimensä mukaisesti rivitaloyhtiössä sijaitsevaa puutarhaa. Käytössämme on päädyn ansiosta keskimääräistä hiukan enemmän pihatilaa. Sijainti on ilmansuunniltaan (etelä-lounas) ihanteellinen cottage garden-pihaan. On sopivasti aurinkoa, mutta myös varjoa. Tosin parhaimman varjon nykyisin suo runsas ja osittain korkeakin kasvilajisto puineen ja pensaineen.

Pihaamme rajoittaa pidemmältä laidalta eri ruusulajeista koostuva korkea aidanne. Sen rehevimmin kasvavat lajit viime kasvukaudella olivat mm. onnenruusu, valamonruusu, juhannusruusu, Juhannusmorsian, torniolaaksonruusu, mustialanruusu ja jokin valkoinen yksinkertainen ruusu (tod.näk. Linnanmäen kaunotar). Ruusuportilla kukoistavat mm. norjanruusu (R.Hurudal) ja Pohjantähti. Pihaltamme löytyy myös muutamia monivuotisia, omajuurisia jaloruusuja, joiden kukinnassa on ollut suurta vaihtelua eri vuosina.

Olen taustaltani mm. luonnontieteilijä ja harrastanut ruusuja 1990-luvulta saakka.

Olen koonnut ”Avoimet Puutarhat” -teemapäivää varten myös noin kuusi minuuttia kestävän videon, jonka olen lähettänyt Puutarhaliittoon. Siinä on muutamia kuvia ruusuaidanteesta ja puutarhassamme viihtyvistä ruusuistakin. Se julkaistanee teemapäivän osiossa ”Avoimet Puutarhat kotisohvalta”. 😊

Yst. terv. Eeva-Liisa Höytämö Kouvolasta

sp. eevaliisa88@hotmail.com

puh. +358505449633

Hanna ja Lauri Korpijaakon ruusutarha

osallistuu avoimiin oviin 20.06.2021 klo 12-17 ja ruususeuralaisille 1.7 keskikesän ruusut.. Parisataa erilaista pensasruusua , perinne perennoja ja luonnonkasveja ym..
Osoite koivutie 7 Hämeenkyrö p. 0504966155 e-mail k-jaakko@kolumbus.fi tervetuloa .Ryhmät myös muulloin tervetuloa!

Luthers Rosenträdgård, Stundarsgränden 4, 65450 Solf

Kotipuutarha, jossa on noin 500 ruusua Pohjalaisessa maaseutuympäristössä Stundarsin kotiseutumuseon kupeessa. Puutarha on jatkuvassa muunnoksessa kun kokeilen mitkä ruusut pärjäävät Pohjanmaan rannikon ilmastossa. Täällä kasvaa löytöruusuja, historiallisia ruusuja ja moderneja pensasruusuja, kaikki hyvässä sovussa. Mielenkiinnon kohteena ovat sekä kestävät kurtturuusulajikkeet että Austinin jalostamat pensasruusut. Minua kiinnostaa myös mitkä ruusut kestävät meidän talvia ja miten voi suojata ruusuja niin että kestävät talven koettelemukset paremmin. Talvi koettelee aina ruusuja. Mennyt talvi oli hyvä. Lumipeite suojasi ruusuja eikä suojasäätä ollut välillä. Ruusujen talvehtiminen onnistui hyvin. Valitettavasti versotauti aiheutti paljon vaurioita keväällä. Tämän takia runsas alasleikkaaminen oli taas välttämätön. Mutta eiköhän tämäkin kesä on täynnä ruusuiloa. Tänä kesänä tulee uusina lisää Riekstan jalostamia kurtturuusuja. Lisäksi ruukuissa kasvavien ruusujen määrä on nousussa. Perennat täydentävät kukintaelämystä.

Summer Song
'Summer Song'
Tove Jansson
'Tove Jansson'
Midsommarrosen
'Westerland'
Marttilan rosario

Maisemapuutarhana kehitetty pientila Sipoon Martinkylässä, jossa puutarha liittyy saumattomasti ympäröivään luontoon. Pienimuotoisen hyötykasvien, kuten valkosipulin, viljelyn lisäksi ovat ruusut ja hedelmäpuut tilalla erityisen harrastuksen kohteina.

Omistajat: Martti Hildén

Katuosoite: Vanikontie 75 Sijainti kartalla

Postinumero: 04240

Postitoimipaikka: Talma

Maakunta: Uusimaa

Kunta: Sipoo

Puhelin: 044-253 1273

Sähköposti: martti.hilden​@helsinki.fi

Porwoon Ruusu & Raparperi

Ruusuja  on näytillä ja tarjolla suuret määrät! Toimin Oulujoen Taimiston jälleenmyyjänä täällä Porvoossa ja lisäksi tarjolla on jonkin verran Kinnalan Taimiston ruusuja sekä pensas- ja ryhmäruusuja ulkomailtakin.

Tällä erää myynnissä on viitisenkymmentä erilaista pensasruusulajiketta ja jatkokasvatustaimista loppukesäksi tulossa vielä parisenkymmentä lajiketta lisää. Ja selvästi suurin osa näistä on kotimaisia omajuurisia taimia.

Lisäksi valikoimassani on suuri määrä erilaisia marjapensaita, omenapuita, koristepensaita, koristepuita ja tietenkin raparperia.

Toimitan taimia verkkokaupan kautta Matkahuollossa kaikkialle maahan ja lisäksi kotipihassani on pienimuotoinen taimimyymälä, joka on avoinna lähes joka päivä ainakin näin alkukesästä.

Myymäläni on avoinna myös tapahtumasunnuntaina – vaikka varsinaiseen Avoimet Puutarhat -tapahtumaan en osallistukaan – kello 10-17 Porvoon  Veckjärvellä osoitteessa Karhukorventie 112.

Tervetuloa kaikki ruusujen ystävät! Valikoimaan voi tutustua jo etukäteen verkkokaupassani www.ruusujaraparperi.fi.

Terveisin

Ari Pihlajasaari