Tervetuloa mukaan ruusujen kiehtovaan maailmaan

Suomen Ruususeura ry on perustettu Flooran päivänä 13.5.1989 Naantalin pappilassa. Perustajajäsenet olivat henkilöitä, jotka olivat langenneet ruusujen kauneuteen ja tuoksuun eivätkä pelänneet piikkejä ja hankalia viljelyolosuhteita. 

Ruususeurassa on noin 800 jäsentä eri puolilla Suomea ja muutamia Pohjoismaista. Kaikki ovat ruusujen lumoissa omalla tavallaan. Jotkut haluavat tietää lisää ja löytää perinteisiä kestäviä suomalaisia ruusuja. Toisille haaste on onnistua vähemmän kestävien ruusujen kasvattamisessa. Saada niitä kasvamaan ja kestämään useampia talvia ja antamaan näkö- ja tuoksu-elämyksiä kesällä, jotta niiden muistoilla jaksaa elää syksyn ja talven pimeyden.

Ruususeura haluaa lisätä tietoa ruusuista kirjoitusten, matkojen, kokousten ja puutarhavierailujen avulla. Olet tervetullut mukaan riippumatta asuinpaikastasi tai mihin mielenkiintosi ruusuissa kohdistuu.

Säännöt antavat pohjan ja kehykset toiminnalle ja järjestön rakenteelle. Hallitus johtaa toimintaa. Mutta yhdistys ei ole sama asia kuin hallitus. Ilman jäseniä ei ole toimintaa. Toivomme, että haluat olla mukana jakamassa ruusuelämyksiä ja lisäämässä tietoutta ruusuista.

Haluamme auttaa ja tukea, jos ja kun sinulla on kysymyksiä tai haasteita omien ruusujen kanssa. Siksi olemme luoneet mahdollisuuden lähettää kysymyksiä ja saada vastauksia kotisivun kautta. Kysymyksiä voit lähettää sähköpostilla kotisivusta vastaavalle. Voit toki myös keskustella ruusuista meidän fb-sivulla ”Ruusukeskustelua”. Siellä voi keskustella kaikista ruusuista, niiden hankkimisesta, istuttamisesta, hoidosta, leikkaamisesta, lannoittamisesta, talvisuojauksesta y.m. Mielipiteiden vaihto on välillä hyvinkin vilkasta ja sieltä löytää sekä samanmielisiä että erimielisiä keskustelijoita. 

Ruusunlehti on keskeinen tiedotuskanava ja mielenkiintoinen jäsenlehti, jonka jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa paperiversiona. Lehti on myös luettavissa näillä kotisivuilla. Viimeiset viisi vuotta on vain jäsenten nähtävillä. Jo lehden takia kannattaa liittyä jäseneksi, varsinkin kun jäsenmaksu on vain 30€/v (2023).

Paikallisryhmät toimivat alueellisella tasolla ja järjestävät tapaamisia mielenkiintoisista aiheista, puutarhavierailuja ja osallistuvat messutapahtumiin.

Suomen Ruususeura on Puutarhaliitto-Trädgårdsförbundet:in  jäsen. Liitto on kattojärjestö monelle puutarha-alan yhdistykselle. Suomen Ruususeuran jäsenenä saat Kotipuutarha lehden jäsenetuhintaan 64€/vuosi.

Suomen Ruususeura on myös jäsen Pohjoismaisessa Ruususeurassa ja World Federation of Rose Societies (WFRS) järjestössä. Näiden toiminnan kautta avautuu näkymä maailmanlaajuiseen ruusumaailmaan.

Joka toinen vuosi järjestetään Pohjoismainen ruusuviikonloppu.   Viikonloppu järjestetään Ruotsin Kalmarissa 29.6-2.7. 2023. Tässä linkki jonka kautta voi ilmoittautua: https://svenskarosensallskapet.se/nordisk_rosenhelg_2023

WFRS:n puitteissa järjestetään joka vuosi ruusukokouksia eri puolilla maailmaa. Pandemia on estänyt kokouksien järjestämistä. Seuraava maailmakokous  järjestetään Adelaidessa, Australiassa 27.10-3.11.2022. Alueellinen kokous Euroopassa järjestetään Brysselissä Belgiassa 5.-9.6.2023 aiheena ”Heritage roses”. Vuonna 2024 on ainutlaatuinen tilaisuus osallistua WFRS:n alueelliseen kokoukseen Ruotsin Kalmarissa jolloin aiheena on perinneruusut Ruotsissa ja Pohjoismaissa.  Lisää tietoa näistä löydät sekä ajankohtaista että kansainvälinen yhteistyö- kohdista.

Suomen Ruususeurassa iloitsemme ruusuihin kohdistuvasta suuresta mielenkiinnosta. Mielenkiinto kohdistuu sekä villiruusuihin, vanhoihin perinteisiin, ja uusiin jalostettuihin ruusuihin. Ilmastomuutoksen seuraukset, jotka talvena 2019-2020 olivat suorastaan käsin kosketeltavia, merkitsevät sekä haasteita että mahdollisuuksia ruusuharrastukselle. Tervetuloa ruusujen kiehtovaan ja haasteelliseen maailmaan.

'Raubritter'