Årets ros 2021

Rosensällskapet har utnämnt årets ros från 1995.
Genom att välja årets ros vill Rosensällskapet fästa uppmärksamhet vid värdefulla, vackra och härdiga rosor, samt förbättra möjligheten att erhålla rotäkta sådana. De är ofta vildrosor, fyndrosor eller förädlade nya buskrosor i Finland.  Årets rosor offentliggörs i god tid, så att plantskolorna hinner föröka dem för försäljning.

2021 ’Olkkala’

Pirkko Kahila hittade 'Olkkala'  (Francofurtana-gruppen) i början av 1990-talet på en banvall bland nässlor och hallonsnår på Olkkala herrgårds område i Vichtis ...

Ytterligare information

Rose Society-webbplats: www.ruususeura.fi

Simolan rosario: www.simolanrosario.com

Alanko-Joy-Kahila-Tegel, Suomalainen ruusukirja, Tammi, Helsinki, 2009.

Rautio, Pirjo, Suomen ruusut, Otava, Helsinki, 2009.

Rautio, Pirjo, toim., Kauniit löytöruusut / Vackra fyndrosor, Suomen Ruususeura Ry/ Finska Rosensällskapet, 2009.

Rautio, Pirjo, Tuoksuvat tarhakurtturuusut / Doftande rugosarosor, Suomen Ruususeura Ry/ Finska Rosensällskapet, 2013.

Rautio, Pirjo, Upeat ranskanruusut / Praktfulla gallicarosor, Suomen Ruususeura Ry/ Finska Rosensällskapet, 2016.