Juhannusruusu 2017

2017 Midsommarrosen

Rosa Spinosissima ’Plena’

Spinosissima- gruppen

Midsommarrosen har odlats i Finland sedan 1800-talet. Dess ursprung är obekant. Eventuellt härstammar den från Ryssland.  För länge sedan såldes rosor i spinosissimagruppen i namnlösa knippen, till exempel som vita fyllda. I Finland har man bevarat många gamla pimpinellrosor, som försvunnit från andra områden.  De trivs bättre här än i mellersta Europa. Det har varit lätt att föröka dem med rotskott.

Tidigare växte midsommarrosor i nästan varje trädgård. Därför är det inte märkligt att man benämnt den  ”Finlands vita ros” och ”Finnish White”.

Midsommarrosen blir en 1-1,5 m hög buske, som bildar rikligt med rotskott. Den blommar ett par veckor från midsommaren. Blommorna är löst fyllda, gräddvita, gulare i mitten. De guldgula ståndarna är delvis synliga. Blommorna kan i början vara rodnande eller gulskiftande. Doften är stark och söt.

På hösten får midsommarrosens bladverk en vacker violett- eller vinröd ”ruska”färg. Hos en del varianter bildas måttligt, hos andra rikligt runda svarta nypon.

 

Comments are closed.